Leyat bemutató
VITO hirdetes1
slide borteszt
slide stocker
allasbanner
Kertészeti eladó pozícióba
Részletekért kattints!
previous arrow
next arrow
Kezdőoldal / Blog / Metszés kisokos

Metszés kisokos

Miért van szükség metszésre?

A kerti gyümölcsfák nagyjából 20-40 évig hoznak termést. Metszéssel az évenkénti termés ingadozást lecsökkenthetjük így egyenletesebb mennyiségű termést kaphatunk és fiatalon tarthatjuk gyümölcsfáinkat, hogy gyümölcstermő képességük minél hosszabb ideig tartson. Azonban a metszésnek vannak alapelvei. Két metszés típust különböztetünk meg. Alakító metszést és termőre metszést.

Alakító metszésre már az ültetés előtt szükség lehet. Ha szabadgyökerű, (azaz nem földlabdás) facsemetét veszünk akkor ültetés előtt kicsit vissza kell vágnunk a gyökerét.  A lényeg, hogy az ez után kapott gyökér mérete megegyezzen a korona méretével. Ha nagyobb a korona mint a gyökér, több vizet párologtat el a növény, mint amennyit fel tud szívni magába. Ültetés előtt érdemes a fát legalább egy órára egy vödör vízbe állítani.

A frissen ősszel vagy tavasszal elültetett gyümölcsfákon a vezérágat kb. váll, vagy fej magasságban vágjuk vissza, ha van oldalág, maximum 4-5 db-t hagyjunk arányosan elosztva, a többit tőből metsszük le. Ezeket az oldalágakat felére, 2/3-ára vágjuk vissza. Fontos, hogy az erősebbet hosszabbra, a gyengébbet rövidebbre metsszük. Az őszibaracknál vágjuk ki a vezérágat és csak oldalelágazásokat hagyjunk!

A következő évben e klasszikus metszésmód szerint az előző évben kialakított oldalágakhoz képest kb. 40-50 centivel feljebb ismét kialakítunk egy újabb oldalág csoportot és azokat szintén felére, 2/3-ra vágjuk. A két ágcsoport között ne hagyjunk hajtást. A vezérágat pedig ismét tovább neveljük a végét visszavágva, hogy elágazásra kényszerítsük.

A gyümölcsfák koronájának metszésénél, alakításánál, arra kell törekedni, hogy annak minden részét érje a napsütés és a permetlé is eljusson minden elrejtett zugba! A helyesen megmetszett korona szellős, nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. E cél elérése érdekében a koronából tőből kimetsszük a befelé törekvő vesszöket és gallyakat, azokat, amelyek egymást keresztezik vagy túlságosan sűrűen állnak.

Svájci profi Leyat metszőolló

Ahhoz, hogy metszésünk eredményes és pontos legyen elengedhetetlen a megfelelő szerszám. Mint minden szerszámnál itt is érdemes legalább egy jó minőségű közép kategóriás olasz Stocker vagy akár egy profi  svájci Leyat eszköz használata, mivel egy rosszabb minőségű ollóval roncsolhatjuk a fa rostjait, ami később nagyobb eséllyel vezethet fertőzéshez. Ezek a metszőollók nem csupán úgy vágnak, mint kés a vajban, hanem az élüket is jól tartják, így ritkábban kel élezni.

Fontos, hogy időnként fertőtlenítsük le az olló pengéjét. Mivel egyik fáról a másikra haladva könnyen megfertőzhetjük a még egészséges fákat. Ezt megtehetjük egy alkoholos ronggyal, hypoval, vagy egy öngyújtó lángjával is.